sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Onko se sovittua? Voiko niin tehdä?

Tässä on tehty jo taas muutakin, mitä vielä vähän epäröin kirjoittaa, tekojen luonteen vuoksi.
Ja kun siitä kirjoitan, on mukana nostattava hype: kaikki sujuu hienosti ja tuntemukset ovat upeita. Nautin siitä itse sillä tavalla, kirjoittamisesta. Se on kuin puhdistava jälkisessio minulle. Purkaudun vielä kerran, virtuaaliselle paperille.

Ei ole oikeastaan minun tehtäväni kouluttaa ketään, opastaa BDSM-tiellä uusia. Tämä blogi on tarkoitettu viihteeksi, itselleni, rakkailleni, ystäville, tutuille, puolitutuille - ja teille ihan muille, jotka etsitte runkkumateriaalia hakusanoilla tai olette uteliaita lukemaan seksikkäitä tositarinoita. Silti... tulee tunne, että olisi hyvä vähän maadottaa näitä juttujani välillä, esittää sitä pohjaa jolta lähdetään. Etenkin, kun tällä hetkellä lennokasta materiaalia kertyy jo varastoonkin.

Safe, sane and consensual: turvallinen, täysipäinen ja sopimuksenvarainen. Nämä termit ovat vakiintuneet kertomaan siitä pohjasta, jolta erilaisia BDSM-touhuja on järkevää lähteä harrastamaan. Avaan niitä tässä vähän, omien kokemuksieni pohjalta. En ole erityisesti tutkinut materiaalia näistä, puhun omista lähtökohdistani.

Safe. 
Turvallinen tarkoittaa sitä asiantuntemusta, jota täytyy olla jos mennään vähänkään pidemmälle. Ja oikeastaan jo ennen sitä. On opeteltava perusteita mm. siitä, mitkä ruumiinosat kestävät kuinka kovaa piiskausta, sitomista, tai muuta käsittelyä. On eri asia lyödä pakaroille tai munuaisten alueelle selkään. On eri asia sitoa hauisten ympäriltä kuin ranteista, saati kaulasta. On oltava näppituntuma siitä, miten voi kuristaa toista niin, että se tuntuu joltakin, muttei rusenna henkitorvea. Tiedettävä, miten jäsenet taipuvat hallintaotteisiin ja miten ne eivät taivu. Otettava huomioon, kuinka kauan toista voi pitää polvillaan tai hengitystä salvattuna. On ymmärrettävä, miten huolehditaan turvaseksistä missäkin tilanteessa ja vältytään infektioilta pissa- tai verileikeissä. On vieläpä tunnettava erilaista välineistöä: voiko käsiraudoista oikeasti riiputtaa tai miten pitkä piiska saadaan osumaan vain siihen mihin oli tarkoituskin. Rikkoutuvatko bambupiiskat käytössä ja mihin sähköleikkejä voi kohdentaa ja mihin ei.

Etenkin dominoivalle/ topille turvallisuustieto on valuuttaa, joka nostaa hänen arvoaan skenessä. Potentiaalisesti vaarallista säheltäjää eivät subit ja masokistit tahdo kohdata. Toisaalta subin/ masokistin/ bottomin on hyvä tietää samoja asioita, että ymmärtää keskeyttää tolkuttomat touhut oman turvallisuuden nimissä.

Sane.
Täysipäinen, järkevä. Näen tässä suurimpana pointtina alkoholin ja mahdolliset muut päihteet. Itse olen kokenut hyväksi jättää alkoholia pois suhteessa siihen, miten huolella on tarkoitus sessioida. Joskus juodaan, pidetään hauskaa ja käpälöidään, mutta siitä ei sen enempää. Silloin ei sessioida mitään sen ihmeempää, ei ainakaan ole tarkoitus. Joskus lipsuu, mutta jälkeenpäin huomaa, että eipä ollut kovin fiksua. Olen ottanut mustelmia tilanteessa, jota toinen ei jälkeenpäin edes niin kovin hyvin muista. Helevetti... Parhaat, pisimmät, monipuolisimmat ja syvimmälle menevät sessiot ovat tapahtuneet täysin selvin päin. Muita aineita kuin alkoholia en itse edes käytä, eikä ainakaan minun tieteni kukaan sessioseuralaisenikaan ole käyttänyt. Jos olen väärässä, olen sitä tietämättömänä.

Täysipäisyys voisi tarkoittaa myös sellaista, ettei sessioon tuotaisi ulkopuolelta asiaankuulumatonta tunnelastia, tai ainakin oltaisiin siitä tietoisia. Ettei esimerkiksi lähdettäisi sessioon oikeita vihan, mustasukkaisuuden tai alemmuuden tms hankalia tunteita mukana, toista roimimaan. Tai, tosiaan, ainakin oltaisiin hyvin tietoisia, jos sessiota käytetään tällaiseen. Toisaalta, ja tämä on arkipäivää joka bileissä, ei anneta ulkopuolisen yleisön tunkea huomiollaan ja mielipiteillään keskinäisen dynamiikan väliin. Katsovat silmäparit vaikuttavat meistä jokaiseen, on ymmärrettävä se ja pidettävä puolensa painetta vastaan.

Tähän osioon voisi lisätä vielä ehdon osallisten täysi-ikäisyydestä ja kaikkinaisesta täydestä itsemääräämisestä, ettei lipsahdeta kenenkään hyväksikäyttöön.

Consensual.
Yhteisesti sovittu. Tämä on kaikki se kommunikaatio, joka tapahtuu kohteen ja tekijän välillä. Tai kahden tekijän, tai ryhmän tai minkä vain BDSM:ää harjoittavan yksikön välillä. Karkeasti periaate on, että kaikki on ok, jos se on yhteisesti sovittua. Rankkojakin juttuja sovitaan ja toteutetaan. Tulee pysyviä jälkiä, luunmurtumia, post-traumaattisia tiloja. Tämä on minulle tuntematonta maastoa, ja lähestytään jopa rikoslain aluetta, mikäli joku osapuoli ei olisikaan tyytyväinen käsittelyyn. Kaikkea voi tapahtua! Välillä näistä kuulee, mutta ne ovat aina tapahtuneet jollekin muulle jossain muualla.

Normaalisti aihetta lähestytään ihan vain juttelemalla, kertomalla omista mieltymyksistä ja toiveista ja kyselemällä toisen vastaavia. On nähnyt myös jotain rastituslistoja, mutta minusta ne ovat tolkuttoman keinoteikoisia. En ole kertaakaan ikinä itse sellaista tosissani täyttänyt. Minun mittarissani sellainen menee ns. insinööri-BDSM:ään, jolla tarkoitan suuntausta, jossa väline ja tekotapa on vallitsevaa tunnelmaa tärkeämpää. Jaksetaan jauhaa esineiden ominaisuuksista, kun ihmiskehosta itsestään löytyy kaikki tarvikkeet loistavaan sessioon, ja tavallisia tarvekaluja voi käyttää kekseliäästi.
Tämä toimii joillakin, ja hyvä heille, itselläni ei. Sama linkittyy asioista ennalta sopimiseen: olen siinä huono. Tahdon mennä tunnelman mukana, en todella osaa etukäteen määritellä, mitä minulle saa tarkalleen tehdä, ennen kuin tilanne on kohdalla. Jos dominoiva on innokas, taitava ja tosissaan, saa minulle tehdä todella monenlaista. Ei siksi, että olisin rastittanut sen itselleni sopivaksi toiminnaksi, vaan siksi että tilanne suorastaan vaatii.

Kuitenkin konsensuaalista voi olla sekin, kun sovitaan että mennään fiiliksen mukaan, toisen reaktioita tarkkaillen. Opetellen yhdessä. Mielestäni kaikkea ei saa puhua puhki, on säilytettävä edes illuusio spontaanista toiminnasta, siitä että dominoiva nimenomaan haluaa tehdä asioita joita tekee. Toimii miellyttäen itseään, vaikka pinnan alla miellyttääkin minua/ myös minua.

---

Muistuttelin näitä pointteja nyt mieleen, sillä en tahdo uusien tai satunnaisten lukijoiden ajattelevan, että tässä sitä mennään viistopäänä, ilman mitään sääntöjä, mahdollisesti vieläpä tuhannen päissään. Näissä jutuissa on omat koodinsa, joiden piirissä pysytään, että homma toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti