maanantai 10. elokuuta 2015

Julkisuudesta: TV-pätkä jota ei tullut

Meinasin joutua mukaan tosi kökköön julkisuuteen. Tämä onkin vähän tympeä tarina, mutta se ei liene minun syyni. Kerron vain miten asiat olivat.

Joitain viikkoja sitten minua lähestyi meilitse (tetris.w@gmail.com) ihan asiallinen toimittaja valtakunnanmediasta. Hän kyseli, kiinnostaisiko minua lähteä mukaan seksiaiheiseen TV-juttuun. Vastasin viipymättä, että asia kiinnostaa minua, saisinko kuulla lisää. Jutun aiheeni olisi kuulemma Seksi ja valta, ja toimittaja hakisi näkökulmaa tähän BDSM-kulttuurista.

Tämä kuulosti heti isolta jutulta ja käytin nopsaan vähän yhteisön viidakkorumpua. Sain kuulla, että muitakin bloggaajia oli kysytty mukaan, mutta että jutussa pitäisi esiintyä omin kasvoin ja omalla äänellä, joten osallistumista ei voitu harkita.

Itse mietin asiaa tämän kuultuani todella tarkkaan. Yleensä toimin intuition johdatuksella, mutta tässä asiassa vaisto veti kahteen suuntaan: avoimuus versus salailu. Kysyin asiaan mielipidettä Isännältäkin ja olimme molemmat sillä kannalla, että omat kasvot TV:ssä tässä asiassa olisivat tässä elämänvaiheessa liikaa.
Vastasin toimittajalle, että valitettavasti joudun vetäytymään, ellei tähän seikkaan löydy mitään konsensusta.

Yllättäen toimittaja vastasikin, että hän ymmärtää ja että takaviistosta kuvaaminen haastattelutilanteessa voisi tulla kyseeseen, omalla äänelläni puhuttuna. Yhtäkkiä ajatus ei enää tuntunutkaan niin täysin mahdottomalta. Pyöritin ajatusta päivän verran päässäni ja sain jo lukuisia ideoita, miten voisin helposti naamioida ulkonäköäni tunnistamattomaksi, niin ettei kukaan suoraan voisi yhdistää siviili- ja pervominääni. Kelasin myös kaikkia niitä tulenarkoja ihmisiä (ei kovin monta), jotka saattaisivat ohjelman nähdä ja tunnistaa minut. Pohdin heidän reaktioitaan ja sitä, olisinko valmis sen riskin ottamaan avoimuuden nimissä. Olin myös selvillä siitä, että tallenne ohjelmasta jäisi todennäköisesti nettiin kiertämään hamaan tappiin asti ja minun tulisi olla valmis siihenkin.

BDSM ei sentään ole laitonta, herran tähden, se on vain erilainen tapa elää. Tapa joka sopii joillekuille, muttei mitenkään kaikille. Siitä pitäisi voida puhua asiallisissa yhteyksissä niillekin, jotka eivät sitä henkilökohtaisesti harrasta. Voisin ihan hyvin nähdä itseni vastailemassa haastattelijan kysymyksiin elämäntavan erityispiirteistä; parisuhteesta, tapahtumista, ystävistä jne. Jos en täydellisesti, niin ainakin ihka omaan aitoon tyyliini.

Kerroin näistä mietteistä toimittajalle vastausmeilissä ja jätin pari tarkentavaa lisäkysymystä. Olin jo aika täpinöissäni, sillä olin ihan aikuisten tosissani mukana tässä projektissa.
Toimittajan vastaus aiheutti minulle kokovartalovitutuksen:

"BDSM olisi jutussa ikään kuin mittatikkuna kahdelle muulle suuntautumiselle, jotka olisivat näillä näkymin ekshibitionismi ja zoofilia. Ekshibitionistin kanssa mietittäisiin, miten valta ilmenee, kun sivulliset ihmiset ovat osa omien fantasioiden toteuttamista ilman suostumustaan. Zoofiilin kanssa taas pohdittaisiin sitä, että voiko eläimen suostumuksesta seksiin koskaan olla varma. En tiedä, miten suhtaudut zoofiliaan, mutta toivottavasti samassa jutussa esiintyminen ei ole kynnyskysymys, vaikka se aika suuri tabu onkin. Jutussa ei siis ole tarkoitus rinnastaa näitä asioita toisiinsa, vaan käsitellä niitä erillisinä suuntauksina yhteisen teeman kautta."

Rakkaat lukijat, täytyykö minun perustella?

En voi liioitella pettymystäni ja närkästystäni. Ymmärrän että toimittajat eivät ehdi perehtyä kaikkiin käsittelemiinsä asioihin ja tulla joka alan eksperteiksi, mutta tässä mennään nyt niin rankasti metsään, että vastineeni oli kieltämättä pikkuisen myrkyllinen:

"Argh, nyt menee kyllä sen verran sivuun omasta aiheestani, että minä vetäydyn pois.

Zoofilia ja ekshibitionimi (silloin kun sitä harrastetaan ilman toisen osapuolen suostumusta) ovat moraalisesti täysin tuomittavia, laittomia ja rinnastuvat mm. pedo- ja nekrofiliaan. Toivon, että jätät BDSM:n kokonaan pois tästä juttukokonaisuudesta tai että et ainakaan löydä siihen halukasta haastateltavaa.
BDSM rinnastuu ennemminkin sateenkaari- eli gay- ja lesbokulttuuriin sekä seksuaalisiin fetisseihin kuten nahka, kumi, jalat yms. Näissä ei ole mitään laitonta, tuomittavaa tai hävettävää. Oletin ohjelman liittyvän tähän kulttuuripiiriin, enkä laittomuuksiin.
Olen todella pahoillani, jos julki päätyy ohjelma, jossa nämä täysin erityyppiset aihepiirit tuodaan yhteen. Huono idea!"


Teinkö kantani selväksi?
Tämä sama innokas toimittaja etsiskeli haastateltavia myös BDSM-Baarin puolelta netistä, mutta sai sielläkin onneksi vastaansa ryöpytystä, kun ihmisille selvisi, millainen ohjelmakokonaisuus tässä on kyseessä.
Kuten sanoin, toivon ettei tämä ohjelma koskaan näe päivänvaloa.
Fiksumpia avauksia odotellessa, I rest my case.


15 kommenttia:

 1. Minäkin toivon, ettei tätä juttusarjaa ikinä julkaista tuossa muodossa. Sama se, käsiteltäisiinkö kyseiset teemat erikseen vai kaikki samassa jaksossa, asiaan ennalta perehtymätön katsoja rinnastaisi asiat toisiinsa joka tapauksessa. Omiaan lisäämään ennakkoluuloja ja kielteisiä mielipiteitä :/

  VastaaPoista
 2. Minäkin vedin ensin herneen nenääni kun zoofilia mainittiin. Olin kuitenkin itsekin vaihtanut sähköposteja kyseisen toimittajan kanssa ja saanut tästä varsin fiksun ja perehtyneen kuvan, joten sovin tapaamisesta kasvokkain. Kiinnosti totisesti kuulla, millä ajatuksenjuoksulla zoofilia ja BDSM aiotaan pistää saman nimittäjän alle.

  Kävi ilmi, että todellakaan ole tarkoitus tehdä. Kaikkia jutun taustoja ja yksityiskohtia en ala tässä laulelemaan, mutta lähtökohta oli nimenomaan se olennainen Ero, että BDSM perustuu konsensuaalisuuteen. Haastateltavat saisivat kertoa oman tarinansa nimenomaan siinä valossa, ettei tässä satuteta eikä loukata ketään, joten miksi ei, vaikka se saattaa asiaan perehtymättömistä omituiselta kuulostaakin. Tietysti juttusarjaa tehtäessä täytyy olla tarkkana ettei vahvistettaisi vääriä mielikuvia, mutta minusta se riski ei ole riittävä syy kollektiivisesti tuomita koko projektia. Se riski kun on olemassa ihan aina, kun käsitellään näin arkoja aiheita.

  Minua vilpittömästi harmittaa, ettei minusta ole esiintymään ylipäätään. Jos osaisin ilmaista itseäni suullisesti yhtään paremmin, lähtisin mielelläni tähän projektiin mukaan. Toivottavasti toimittaja löytää haastateltavat, jotka myös uskaltavat esiintyä omilla kasvoillaan, ettei vain lisätä vaikutelmaa jostain häpeällisestä. Minun mielestäni tämä tv-juttu on ehdottomasti mahdollisuus eikä uhka koko yhteisölle.

  Itse kannustan siis jokaista tv-jutusta kiinnostunutta sopimaan tapaamisen ko. toimittajan kanssa ja päättämään vasta sen jälkeen, onko in vai out :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tästä myönteisestä kannastasi pahoillani, Pikkusisko. Toistelit tuossa ihan tutun kuuloisesti niitä teesejä joita toimittaja minullekin kertoili.

   Minun vastateesini on se, että keskimääräinen TV:n katsoja EI ole yhtä valistunut näissä asioissa kuin sinä, minä ja toimittaja ollaan. Jos nämä asiat mennään niputtamaan, ne jäävät nippuun. IHAN SAMA miten hieno sisältö ohjelmalla on. Kuten joku jo Baarissa laittoikin, tästä saa tavis vain mielikuvan, että semmoisia ne pervot nyt on, kaikki käy.

   Kaikki ideat eivät ikävä kyllä ole hyviä tai vie BDSM-yhteisön positiivista viestiä eteenpäin.

   Poista
  2. Juuri siksi ohjelmaan olisikin niin erinomaisen tärkeää saada mukaan joitakuita fiksuja ja tavallisia pervoja. Ei se keskimääräinen TV:n katsoja sillä valistu, että vaietaan kokonaan, tai jos juttu tehdään nyt taas esimerkiksi "ulkoakäsin", kun ei kerran haastateltavia löydy. Silloin kinkyjen omaa ääntä ei kuulla ollenkaan.

   Sen perusteella mitä toimittaja minulle kasvotusten kertoi, aihetta ei tulla niputtamaan, vaan ne käsitellään selkeästi toisistaan erillään. Sitä paitsi, zoofilian mukanaololle on varsin looginen syy, joka ei suinkaan perustu siihen että sillä esitettäisiin olevan mitään yhteistä BDSM:n kanssa.

   Minä uskon, että ko. toimittaja onnistuu aikeissaan toteuttaa juttunsa fiksusti ja kunnioittavasti. Ja jos ei, niin keskustelunavaushan se on sekin. Sittenpähän saadaan hyvällä syyllä lähettää hesarit ja joka paikka täyteen tulikivenkatkuisia yleisönosastokirjoituksia :D

   Nyt alkaa olla ne ajat käsillä, kun kinkyjen omaa kokemusta itsestään ollaan kiinnostuneita kuulemaan. Minun mielestäni se ei todellakaan ole se hetki, kun kannattaa napsauttaa suunsa uppiniskaisesti suppuun. Minä ymmärrän kyllä sen, että jutun suhteen ollaan skeptisiä, varuillani olen tietyllä tavalla minäkin edelleen. Toivon vain ettei epäluuloisuuden vuoksi päästettäisi hyvää tilaisuutta sivu suun.   Poista
  3. En käy tyrmäämään tätä mitä sanot, mutta tahdon lisätä painavana argumenttina vielä senkin, että kuten olin ymmärtävinäni, zoofiileille halutaan antaa mahdollisuus itse ilmaista itseään aiemman negatiivisen julkisuuden jälkeen, niin en ainakaan itse voisi missään nimessä osallistua ohjelmaan, jonka päämäärä on tällainen. Olen eläinten ystävä, eläinsuojelun kannattaja, ja pidän täysin tuomittavana heidän toimintaansa. Minua ei kiinnosta olla mukana antamassa heille tilaa perustella toimiaan. Tarvitseeko kenenkään muunkaan ns. normaalin BDSM-harrastajan olla?

   Todella odotan niitä fiksumpia kyselyjä mediamaailman suunnasta. Shoot me!

   Poista
  4. Itsekään en hyväksy eläimiin sekaantumista, jos eläintä vahingoitetaan. Jos taas esim. koira houkutellaan nuolemaan ihmiskeholta jotain sen herkkua, en pidä asiaa kovin vakavana. Aina, kun eläimen oma valinnanvapaus säilyy ja kun eläimelle ei tuoteta kipua, pitäisi asioden olla kunnossa. Tuotantoeläinten kohtalo vasta ikävä onkin, tästä syystä olen kasvissyöjä. Keinosiemennykseen verrattaessa jonkun keskivertopeniksen työntäminen lehmään ei kuulosta enää kovin pahalta. Eläinten vahingoittamisen tuomitsen minäkin täysin. Seksi on hyväksyttävää vain silloin, kun kaikki osapuolet ovat siinä mukana vapaasta tahdostaan. Pitäisi olla aika itsestäänselvää, miksi tällaisen toteutuminen on aika vaikeaa eläinten kanssa.

   Poista
  5. Kiitos kommentista.
   Teknisen toteutuksen rinnalla pidän moraaliseettistä periaatetta tärkeänä, eli meillä ei ole oikeutta kajota toiseen lajiin seksuaalisessa mielessä, vaikka se toinen laji ei siitä fyysisesti kärsisi.

   Poista
  6. Kiitos vastauksestasi. Todettakoon, etten ole itse koskaan kokenut tarvetta sekaantua eläimiin, joten minulle henkilökohtaisesti olisi vain hyvä juttu, jos kaikenlainen eläimiin sekaantuminen olisi kiellettyä. Ikävä kyllä lakeja ei voi säätää vain itseäni ajatellen. Joskus on järkevää, ettei aivan kaikesta rankaista, mikä on omasta mielestä vaikkapa kuvottavaa. Yleensä ikävät asiat eivät myöskään korjaannu tai katoa mihinkään kieltämällä (tästä hyvänä esimerkkinä prostituution ja vaikka huumeiden kieltäminen, olisi aina parempi, ettei tällaiset asiat ajaudu rikollisten käsiin). Tahdotko vielä tarkentaa, miksi mielestäsi on väärin, jos joku sekaantuu eläimeen, mutta ei tuota tälle mitään vahinkoa? Onko tehotuotanto mielestäsi vähemmän väärin? Ihan mielenkiinnosta kysyn, koska en ole ikinä ymmärtänyt miten moraali tai esim. etiketti voi olla tärkeämpää kuin kärsimyksen vähentäminen. Eettisintähän olisi lakkauttaa tehotuotanto kokonaan myös ilmaston lämpenemistä ajatellen.

   Poista
  7. Hei.

   Tämä keskustelu alkaa nyt saada suuntaa, joka ei enää liity tämän blogin aiheeseen ja tarkoitukseen. En siis lähde vastailemaan tähän laajennettuun kyselyyn, mielestäni tein kantani jo selväksi.

   Poista
  8. Hei vain.

   Ei siinä mitään, ne oli siis vain esimerkkejä. Lähinnä tuli mieleen, miten helposti koko BDSM-toimintaa pidetään aivan samoilla argumenteilla vääränä. Siksi vain kysyin, en tarkoittanut, että pitäisi sen enempää noita muita aiheita käsitellä. Kärsimys kuitenkin liittyi asiaan oleellisesti. En tarkoittanut pahoittaa mieltäsi, toivottavasti en onnistunut tekemään niin.

   Poista
 3. Toimittajathan ovatkin tunnetusti luotettavia. Kyse on aina mielipidevaikuttamisesta. Sillä ei ole merkitystä mitä toimittaja sanoo haluavansa tuoda esiin vaan sillä mitä tulee ulos. Lehtiä lukemalla selviää hyvin nopeasti että pääsääntöisesti se on sitä itseään. Jutun saadakseen luvataan mitä tahansa ja kun se aikanaan tulee ulos kokonaan toisessa muodossa kirjoitetaan parhaassa tapauksessa oikaisu parin rivin mainintana , vahinko kuitenkin on ehtinyt jo tapahtua mikä oli tarkoituskin. Jälleen yksi hyvä syy pysyä kaukana näistä piireistä.

  VastaaPoista
 4. Tetris hyvä,
  eläimiin sekaantuminen ei ole Suomessa (vielä) laitonta. Siis silloin, jos eläintä ei vahingoiteta.
  http://yle.fi/uutiset/kylla_suomessa_saa_harrastaa_seksia_lemmikkinsa_kanssa/8152460

  Moraalisesti tuomittavaa kyllä minunkin mielestäni, mutta älä levitä väärää tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan, kyllä minä tämän oikeastaan tiesinkin, mutta haluan silti puhua siitä laittomuutena.

   Poista
  2. http://seksualisti.blogspot.fi/2015/10/elainseksin-kriminalisoinnille-ei-ole.html

   Poista
 5. Meitä myös pyydettiin. Kieltäydyttiin kohteliaasti. Nyt kun luki tuon postauksesi, niin taisimme olla liiankin kohteliaita.

  VastaaPoista