sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Mikä ihmeen protokolla?

Tässä pari vuotta kinkyelämää aktiivisesti vietettyäni, löysin taas uuden termin: protokolla.

Protokollalla tarkoitetaan Dom/sub -yhteydessä sovittua / määrättyä toimintatapaa, jolla D ja ennen kaikkea subi toimii.
Olin tiennyt, että tottakai D/s:ään kuuluu tietty määrä käyttäytymiskuvioita, mutten ollut hahmottanut, mikä määrä hienosäätöä asiaan voikaan liittyä. Ihan ensin tutustuin aiheeseen erään amerikkalaisen Masterin blogin kautta. Hän puhuu pitkästi, mutta keskeinen sisältö on, että D/s-pari toimii parhaiten, jos vallitsee yhteisymmärrys siitä, noudatetaanko tiukkaa vai löysempää protokollaa. Että sama ei sovi kaikille, eikä toinen tapa ole toista parempi.

Näissä mietteissä jatkoin chatissa aiheesta Master J:n kanssa. Hän kirjoittaa mielestäni kiinnostavan esimerkkipaketin siitä, miten protokollan voi käsittää, kun sen tarkoitus on vahvistaa asetelmaa, jossa toinen dominoi.
Lainauksia yksityismeilistä:

"En lukenut sitä juttua josta puhuit liittyen protokollaan mutta selvitä hieman omaa käytäntöäni.
Itselläni on aina joitain perusasioita jotka ovat voimassa aina ja kaikkialla kaikkien subien kanssa mukaanlukien sessiosuhteet. Siksi varmasti minun käsitykseni sessiosuhteestakin poikkeaa aika paljon scenen keskiarvosta.

En pidä pitkistä listoista käytössääntöjä, saati kykenisin niitä itse muistamaan ja kun ja jos unohtelee käyttäytymissääntöjä, niin niistä silloin myös automaattisesti lipsuu tahtomattaankin. Omasta mielestäni protokolla on tehty noudatettavaksi ja se on itsestäänselvyys josta ei lipsuta. Sen tulisi kuvastaa arvoasetelmaa ja luoda subille turvallisuudentunnetta sekä tunne siitä että on omistettu. Sen noudattamisen tulisi myös osoittaa D:tä kohtaan arvostusta ja kunnioitusta.

Itselläni on joitakin asioita jotka pätevät aina, bussissa, julkisilla paikoilla jne. Nämä ovat varsin huomaamattomia eikä ulkopuolinen niitä havaitse, ellei todella tiedä mitä etsii.
Esimerkiksi: Sub kävelee aina olkapääni takana, ei koskaan rinnallani; hän ei koskaan mene portaisiin, kapeikkoon, tunneliin, käytävään tms. edelläni vaan minä kuljen aina edellä. Kuljen aina edellä ovesta, hän voi avata oven minulle.. jne.

Kahdestaan ollessa tilanteesta riippuen mukaan tulee vielä puhuttelu ja luvan pyytämiset, jos esim. haluaa poistua samasta huoneesta jne.

Sessioksi luokiteltavassa tilanteessa lisäksi esim. se että hän istuu aina minua alempana yms.

..ja joissakin tilaisuuksissa joissa noudatetaan yleisesti tiukempaa protokollaa ja läsnä on usempia D:tä mm. katsekontaktin kiellot, puhekielto, puhuttelusäännöt jne.

Näkisin oman suhtautumiseni protkollaan olevan kuitenkin hyvin väljä ja käytännön läheinen sekä helppo noudattaa. Pitäisin sitä jopa löysänä varsinkin jos vertalukohdaksi otetaan Gorean.

Kyse on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta asiasta joka on joka suhteessa erilainen. Toki siitä saadaan helposti halutessaan kymmenen A4:n mittainen tai jopa pidempi (Gorean) käyttäytymissäännöstö."

Master J tahtoo vielä tähdentää, että tämä on vain hänen tapansa toimia, ja että jokainen tyylillään.

Hän otti esiin jälleen asian, josta en ollut kuullutkaan: Goreanin. Tämä käy mielestäni lähinnä kuriositeettina ja esimerkkinä siitä, miten asioita voi viedä Tetriksen mielestä jo vähän liian pitkälle. Tutustukaa linkkeihin, mikäli kiinnostaa. Oma innostukseni jotenkin väljähtyi, kun tajusin, että kyseessä tuntuu olevan paremminkin jotain new agen suuntaista kuin pelkästään BDSM:ää.

Master J:n arvio tällaisen tarkan etikettisysteemin soveltamisesta todelliseen käytäntöön:

"Vaikka itse arvostan ja minua kiehtoo suuresti Gorean elämäntapana niin en siihen itse varmasti kykenisi juuri edellä mainituista syistä ja siitä tulisi pian rasite kun en muistaisi kuin murto-osan käytössäännöistä, sen valvomisesta ei tulisi mitään."

Oma mielipiteeni protokollasta tuntuu vaihtelevan. Tavallaan arvostaisin ja tykkäisin, jos minulta edellytettäisin enemmänkin tietynlaista käyttäytymistä, mutta tavallaan se voisi muuttua arkipäivässä rasitteeksi ja unohdellut säännöt ovat myrkkyä D/s-suhteelle. On arvokkaampaa, jos sääntöjä on vähän, mutta niitä sitten myös noudatetaan.
Subina arvostan eniten - huolimatta siitä miten se protokolla sitten lopulta muotoutuu - sitä että saan kokea olevani turvallisesti omistettu ja voivani toimia niin, että siitä on iloa ja hyötyä.

4 kommenttia:

 1. Hei. Olen vastikään alkanut herämään siihen todellisuuteen, että olen vahvasti bdsm-henkinen. Minua kiinnostaisi tietää tarkemmin, miten sait miehesi innostumaan bdsm:stä? Olisin kaikenlaisista vinkeistä kiitollinen :)

  T.Hemppu

  VastaaPoista
 2. Moi Hemppu!

  Juu, voin taas joku kerta muistella aikoja taaksepäin, kun se tuntuu kiinnostavan monia, nämä ensiaskeleet.
  Blogini alkupuolella on tästä aiheesta paljonkin pohdiskelua ja henkistä painiskelua, mutta kun tekstejä on jo yli 200, voisi joku pieni yhteenveto joo olla hyvä.

  VastaaPoista
 3. Mielestäni tuossa Gorean-elämässä on jotain samantyyppistä kuin japanilaisessa teeseremoniassa tai muussa äärimmäisen muodollisessa jutussa. Että kyse vaikuttaa olevan siitä, että tehdään asia sääntöjen mukaan, oikein ja puhtaasti. Ei siis fiiliksen mukaan spontaanisti kuten useimilla tuntemillani ihmisillä on tapana. Tosin sitten kun on tarpeeksi korkealla Gorean- tai muussa vastaavassa hierarkiassa eli mestaritasolla, voi soveltaa ja sitten se onkin jo taidetta. ;) En ole koskaan tuntenut tähän vetoa, joten en ole jaksanut enempää ottaa selvää, mistä siinä on kyse. Ehkä se on juuri se new age -tai jokin sen tyyppinen henki siinä, mikä tökkii pahasti. Mutta edelleen, kukin tyylillään! :)

  VastaaPoista
 4. Pakko kirjoittaa tällainen irrallinen huomio Herra J:n protokollasta; muistuttaa kovin paljon sitä millaista käytöstä vaadin omalta koiraltani (siis ihan oikealta nelijalkaiselta karvapallolta :D). Omistajan ja "lemmikin" arvojärjestystä pidetään aktiivisesti yllä vaatimalla tietynlaista käytöstä, joka on vakio ja itsestäänselvyys, eikä poikkeuksia käytännössä ole. Toisaalta eikös sitä subiakin "kouluteta" aina välillä kuin hauvaa konsanaan. :)

  Tarkoituksenani ei siis ole missään nimessä väheksyä, mutta jotenkin alkoi huvittaa kun nämä kaksi asiaa yhdistin päässäni, vaatimukset ovat vain niin samanlaiset.

  t. SS-wuffen

  VastaaPoista